Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Κείμενο παρέμβασης ενάντια στο Χ.Υ.Τ.Υ ΝΕΡΑΪΔΑΣ Παλαιοκάστρου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Χ.Υ.Τ.Υ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΡΑΪΔΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Σ’ έναν κόσμο που τα πάντα λειτουργούν μέσα στα στενά πλαίσια της καπιταλιστικής σκέψης, μέσα από μία κοινωνία η οποία έχει συνηθίσει να καταναλώνει αλόγιστα, το πρόβλημα της μόλυνσης-σκουπιδιών αποτελεί μια πραγματικότητα. Η ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει δημιουργηθεί εδώ και τόσες δεκαετίες με τη λογική της χωματερής, επιχειρείται πλέον να περιοριστεί βάση των επιταγών της Ε.Ε. για την ορθολογικότερη διαχείριση των σκουπιδιών και στην Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος καθυστερημένα και βεβιασμένα προσπαθεί να επιβάλλει πολλές φορές παραβιάζοντας και την ίδια του την αστική νομιμότητα, τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ. σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αντιδράσεις των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές ήταν άμεσες, δίκαιες και αναγκαίες. Με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Λευκίμμης Κέρκυρας, Ελληνικό Ιωαννίνων καθώς και Γραμματικό Αττικής. Όπως ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα έφτασε και στο νομό Σερρών με την επικείμενη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή της Νεράιδας.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και στο Χ.Υ.Τ.Υ Ν. Σερρών το έργο γίνεται βεβιασμένα χωρίς να γίνει η κατάλληλη μελέτη για τη δημιουργία του έργου, ούτε για την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών. Μερικές από τις σημαντικότερες παραβιάσεις που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι η αποσιώπηση ύπαρξης υπογείων υδάτων στην περιοχή, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες γεωτρήσεις, με συνολικό κίνδυνο την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Επίσης αποκρύφτηκε η ύπαρξη αγωγού υδροληψίας. Ακόμα η ύπαρξη δυνατών ανέμων θα έχει σαν αποτέλεσμα την εναέρια ρύπανση και τη δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στους οικισμούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε διαμαρτυρίες συμβολικού χαρακτήρα, διενέργησαν συζητήσεις για την ενημέρωση του κοινού και κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στο εγχείρημα των τοπικών αρχόντων.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών αρχών-νομαρχίας η οποία όταν δεν συκοφαντούσε και παραπληροφορούσε τον αγώνα των κατοίκων φρόντιζε υπογείως την προώθηση του έργου. Οι υπερασπιστές του έργου σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους κατοίκους με την εμφάνιση υπεράριθμων αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε μεμονωμένο περιστατικό στην περιοχή. Η λογική της ψηφοθηρίας λειτούργησε και σ’ αυτή την περίπτωση με τα κόμματα να εμφανίζονται δίπλα στους κατοίκους χωρίς όμως την ουσιαστική διενέργεια δράσεων ενάντια στην κατασκευή του έργου.
Θεωρούμε ότι οι αγώνες πρέπει να δίνονται αυτο-οργανωμένα και αντι-ιεραρχικά χωρίς πεφωτισμένες ηγεσίες και απόλυτες αλήθειες όπου όλες οι δραστηριότητες λαμβάνονται από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους και μόνο. Επιλέγουμε να βρεθούμε στο πλευρό αυτών που αρνούνται κάθε επιχείρημα που έχει πρωταρχικό σκοπό την υποβάθμιση των ζωών μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΜΕΛΕΝΙΚΙΤΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου